Näin toimittaja tekee sinusta idiootin

Toimittajilla on uskomaton kyky saada haastateltava näyttämään idiootilta yleisön edessä. Yle Perjantain tuottaja Pasi Toivonen puhui Journalismin iltapäivä -luennollaan Tampereen yliopistossa ”Hidden agendasta”. Tämä tarkoittaa, että toimittaja kysyy vaikeampia haastattelukysymyksiä niiltä, joiden kanssa hän on eri mieltä, ja tuo jutussaan esiin haastateltavan heikoimpia argumentteja.

Erityisen helppoa idiootiksi maalaaminen on, jos leimattavan erilainen mielipide on yleisesti paheksuttava. Media on tehnyt idiootteja tasa-arvoisen avioliittolain vastustajista sekä Suomen nykyisestä hallituksesta, joka on leikannut mm. koulutuksesta.

Kun mediassa maalataan tietyn mielipiteen edustajista tyhmiä, se hiljentää loputkin. Kukaan ei uskalla sanoa kannattavansa perussuomalaisia, jos eilisen sanomalehdessä on sanottu perussuomalaisten olevan rasisteja ja vanhanaikaisia. Silloin, kun kukaan ei vihapuheen pelossa uskalla sanoa kannattavansa mielipidettä tai puoluetta, vastustajat ovat voittaneet.

Haastan jokaisen toimittajan. Anna mahdollisuus puhua sellaiselle, joka on kanssasi eri mieltä. Jos kannatat tasa-arvoista avioliittolakia, anna mahdollisuus sen vastustajalle. Jos olet kasvissyöjä, yritä ymmärtää lihansyöjää.  Esitä hyviä kysymyksiä ja etsi hänen parhaat argumenttinsa. Kuuntele, mitä haastateltavallasi on sanottavaa. Anna hänelle mahdollisuus loistaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s